Voor de ouderwetse lekkerbekken onder ons

BALKENBRIJ

Benodigdheden Bereiding

 

pond vet spek

ons rommelkruid

2 pond boekweitmeel

wat zout

Nodig een pan van 24 cm.

Voor de Brabantse versie

For the Englisch translation

 

 

Spek in blokjes snijden en goed gaar koken. (Het zwoerd meekoken en naderhand verwijderen), eventueel krabbetjes (sparerib) meekoken en net zo lang doorkoken tot het vlees van de botten valt. Daarna het rommelkruid en zout toevoegen. Onder goed roeren het boekweitmeel erbij. blijven roeren tot de brij stijf wordt je moet hem een aantal keren horen ploffen en de lepel moet er in blijven staan. Er kunnen ook rozijnen naar smaak toegevoegd worden. Dan overgooien in schalen of bakblik en goed afgedekt op een koel plaats bewaren.

Als je de brij gaat eten deze in dunne plakken snijden, ongeveer de dikte van een plak cake, en bakken in boter of margarine, heerlijk op brood of zomaar. Opdienen met een beetje zout of suiker.