GEBAKKEN VIS MET GEMBER EN TOMATENSAUS Dit gerecht bestaat uit: a. gebakken vis b. een sausje |
||
Benodigdheden | Bereiding | |
Voor het pikante sausje:
3 eetlepels suiker 2 uien, grof gesneden. een stukje gember, fijn gesneden. 2 lomboks, grof gesneden 1 á 2 grote wortelen, in schijfjes gesneden 1 á 2 eetlepels maïzena 2 eetlepels azijn 2 eetlepels ketjap ca 100gram reuzel 1 theelepel vet-sin wat zout tomatenketchup naar smaak
Voor de garnering jonge prei en 1 ons rauwe ham
Benodigd voor de vis: 1 pond kabeljauw filet of zeezalm Een groot plat bord met meel
|
De filet inwrijven met peper en zout. We wentelen haar in 't droge meel en bakken haar in ruime, hete reuze of slaolie (lekkerste is reuzel) bruin. Je kunt ook gebakken vis van de visboer gebruiken.
Saus: Brand de suiker niet te donkerbruin. Doe er 3 kopjes water bij en laat het goed doorkoken, tot de gebrande suiker is opgelost. Ondertussen lengt men in een kom de maïzena aan met ½ á 1 kopje water en voegt er de ketjap, de azijn en het zout bij. Doe wat reuzel in een pan, bak hierin de uien en de lombok, doe er de gesneden gember en de schijfjes wortelen bij. Bak alles even op en voeg er de bruine, opgeloste suiker bij. Even laten doorkoken, tot de wortelen half gaar zijn. De aangelengde maïzena met de azijn, ketjap en zout doet men nu in het sausje om te binden. 1 theelepel vetsin toevoegen voor de smaak. De gebakken vis doet men op een schaal. het sausje wordt er overheen gegoten. We garneren de vis met de fijngesneden jonge prei en de gesneden rauwe ham. |