Tiramisu.

 

Recept van Ed Stetson

 

 

Benodigdheden  

Bereiding4 eigeel (uit 4 eieren)
2 eiwit (je houdt dus twee eiwit over van de 4 gebruikte eieren.)
100 gram poedersuiker
500 gram mascarpone
1 zakje vanillesuiker van 8 gram (kun je ook weglaten)
cacao
1 pak lange vingers
200 ml koffie
4 eetlepels Amaretto (dit is de beste likeur voor tiramisu)

Bereidingswijze:
 

 

 

 

 

Zet eerst twee kopjes (samen 200 ml) hele sterke koffie. Zorg ervoor dat deze redelijk snel afkoelt.

Scheid de eierdooiers en het eiwit. Klop 4 eierdooiers met de (poeder) suiker tot een mooie gladde gele crème ontstaat. Klop de twee eiwitten (gooi de andere twee weg) op tot een witte schuim ( in een keukenmachine, het schijnt met de hand nogal lang te duren). Meng door het eiwitschuim de mascarpone en eventueel de vanillesuiker. Meng hier ook het eigeel mengsel doorheen.

Voeg nu aan de afgekoelde (zodat de alcohol niet meteen verdampt) koffie de amaretto toe. Leg de lange vingers op een bord en giet hierover heen het koffie mengsel.

Transporteer de nu natte en breekbare lange vingers naar de schaal en leg ze op de bodem. Laat wat ruimte, ter grote van een lange vinger, tussen de lange vingers over. Vul de gaten tussen de lange vingers op met het mascarpone mengsel. Leg over de laag die je nu hebt gekregen een tweede laag lange vingers en vul de gaten opnieuw op met het mascarpone mengsel. Ga hier mee door tot je lange vingers op zijn, maar houd er rekening mee dat je genoeg mascarpone mengsel overhoudt voor de bovenste laag die alleen uit mascarpone mengsel bestaat.

Zet de tiramisu nu zeker 8 uur in de koelkast om een beetje stijf te worden en de smaken goed in te laten trekken.

Vlak voor het opdienen strooi je pas de cacao poeder over de tiramisu heen (doe je dit eerder dan wordt de cacao vochtig en klef).