Ik ,als nazaat van de beroemde familie de Roy van Zuydewijn, heb het recept uit het oude Indië van de familie kunnen losweken. Dit ging niet zonder slag of stoot. Uiteindelijk had ik het en omdat ik deze saté zelf heb geproefd en gekeurd ook voor jullie gereserveerd. Ik kan je het van harte aanbevelen, ongelooflijk lekker !
Theo
|
||
|
Bereiding |
|
|
Hallo Theoooooooooooooooo,
Van deze Javaanse oma, wij noemen haar Oma Baarn, heb ik de saté geleerd. Welnu ik ben zover dat ik je het recept geef.
Allereerst het vlees dat je bestelt of koopt bij de slager dat moet zijn: procureur lappen of eigenlijk een homp. Van …. Kg net zo veel als je zelf wilt uiteraard. Niet door de slager in blokjes laten snijden, maar zelf doen anders krijg je van die grote vierkante blokken die zijn vaak veel te groot, waardoor je het te lang op de bbq moet garen en zo dan te droog worden. Dus je koopt procureur vlees, snijdt dit matige kleine blokjes – niet te groot! Dan doe je er citroen over, in de keuken machine doe je knoflook en bouillonblokjes (rundertablet v. maggi) en een beetje ketjap (merk kaki tika)
De verhouding per kg. is : kwart citroen 2 maggi boullion tabletten 6 teentjes knoflook Ketjap erover wel van Kaki tika – tot het vlees lekker zwart is van de ketjap – niet te zuinig mee zijn. Dit moet 1 dag tevoren worden gedaan – dan tenminste 12 uur in de marinade laten zitten en aan stokjes rijgen. Dikke stokjes niet die dunne kleine die knappen op het vuur kapot. De stokjes in water zetten alvorens het vlees eraan te rijgen. Op de bbq en je hebt een overheerlijke sateh.
|
|