RITJA RITJA Vleesgerecht bij witte rijst zonder ketjap Ingezonden door Theo Smit |
||
Benodigdheden |
Bereiding |
|
500 gr mager mals varkensvlees of kip. 1 grote ui. 4 teentjes verse knoflook of 2 theelepels poeder. 1½ blokje goudbouillon kipbouillon bij kippenvlees. 1 á 2 theelepels djahé (gemberpoeder). 1 á 2 theelepels serehpoeder (citroengras). Tomatenketchup. 1 klein blikje tomatenpuree. 1 eetlepel suiker of 4 klontjes. 1 á 2 eetlepels sambal oelek of vers gehakte ontpitte lombok. Gefruite uitjes en kleine kroepoekjes zijn aan te bevelen.
|
Het vlees of de kip in blokjes snijden( niet al te groot), de ui heel fijn snipperen. In een wok of kleine braadpan het vlees in 6 tot 8 eetlepels zonnebloemolie goudbruin aanfruiten, blus het vlees af met 2 kopjes water en voeg alle ingrediënten toe. Als het geheel kookt goed doorroeren, pan sluiten en met een zacht vlammetje onder het potje gaar laten sudderen. Als het gerecht gaar is doen een paar druppels citroen of limoensap magistrale dingen met uw smaakpapillen. Mijn voorkeur gaat uit naar het kippenvlees en i.p.v. tomatenpuree kunt u ook een aantal vleestomaten gebruiken. Dien dit gerecht op met witte rijst, sambal is echt niet meer nodig. Alleen mensen met een ingebouwd hitteschild in de mond of keel, gebruiken er nog verse tjabeé- rawit bij, dit zijn kleine oergemeen hete Spaanse pepertjes, wrijf na het gebruik van lombok of rawit niet in de ogen ( en heren gebruik handschoenen bij het plassen), want dit zijn vreselijke ervaringen ik heb het dan ook nog niet over de day after. Je kunt dit gerecht ook gebruiken met b.v. gado gado of petjil. In plaats van de blokjes kippenvlees kunt u ook kippenborst of pootjes gebruiken, maar dat is alleen voor de kluiveraars of kluivers, iedereen zijn hobby toch???? Eet smakelijk ! (selamat makan !) Theodorakis
|