MARINE NASI GORENG Uit de keuken van Theo Smit |
||
Benodigdheden |
Bereiding |
|
500 gram rijst 200 gram varkens of kippenvlees Margarine of slaolie 3 Geklutste eieren 50 gram garnalen (hoeft niet mag wel) 150 gram gerookt spek 150 gram magere ham 50 gram prei 2 grote uien 1 ui knoflook Maggiaroma uit het flesje En naar smaak: lombok of sambal oelek (conimex). Knoflook uitje, trassi bakar, zout, ve-tsin, komkommer en augurkjes.
|
Gebruik
een uitstekende kwaliteit droogkokende rijst,anders loopt U kans dat de
nasi nat en klef wordt en zich slecht laat bakken. Kook
de rijst gaar en droog. Het
varkensvlees, het rookspek, de ham en prei en de als omeletten gebakken
eieren snijdt u in reepjes van ongeveer 1,5 cm.(kippenvlees e.v.t. in
plaats van varkensvlees)Was de prei goed en snij in ringetjes. De
uien in niet al te fijne stukjes snijden. Neem 4 teentjes van de
knoflook en hak deze fijn. Nu
doet U een beetje margarine of slaolie in een braadpan en verhit de olie
,blijf erbij dat deze olie niet verbrand of te heet wordt!! Bak
het varkens- of kippenvlees krokant en schep het uit de olie. (het
verdient aanbeveling het vlees eerst een beetje met peper en zout te
bestrooien voor de hartige smaak). Bak
nu de in reepjes gesneden gerookt spek krokant en deponeer dit naast het
gebakken vlees. Bak
de gesneden uien in dezelfde olie en laat deze na het uitscheppen
uitlekken in een kopje of kommetje. Verwijder
nu een groot deel van de in de braadpan aanwezige olie maar laat ter
hoeveelheid van plm. een a twee eetlepels olie achter in de pan, let
op dat de Olie niet te heet wordt!
Eventueel een beetje olie erbij indien benodigd. Nu
bakt U de knoflook,die U reeds in fijne stukjes hebt gehakt en een
beetje trassi (garnalenpasta) tezamen in de zelfde olie en voeg de
gekookte rijst toe. Onder voortdurend omzetten bakt U de rijst op een
niet te hoog vuurtje. Voeg toe de maggiaroma ,maar nooit meer als een
halve eetlepel. De
rijst krijgt al een beetje kleur en voeg nu een theelepeltje sambal
oelek toe.
Voeg
het varkens- of kippenvlees toe met de uitjes, zet het vuur op een laag
pitje en bak het vlees even mee, voeg nu ook de uitgebakken stukjes
gerookt spek toe. Meng
nu de reepjes ham en omeletreepjes onder de nasi en als alles goed in de
rijst is verdeeld,als laatste, de in reepjes gesneden prei erbij. 1 á 2
theelepeltjes vetsinpoeder toevoegen,de nasigoreng nog even goed
omzetten. Doe
het gas uit en schep het eten op een bordje. (Ve-tsin is een
smaakversterker) In plaats van reepjes omelet kunt u desgewenst een eitje bakken. Op
tafel erbij: kroepoek oedang, (gebakken), gesneden augurkjes,gesneden
komkommerschijfjes en gesneden tomaatschijfjes. Drink er een lekker koud biertje bij of gekoeld water met een ijsklontje. Vergeet de sambal niet. WEDDEN
DAT HET HEERLIJK SMAAKT? Geef
als toetje een lekker ice-cream………
|