Marine Rijsttafel (een voorbeeld)


Toen ik bij de marine ging werken kwam ik in aanraking met de Indonesische keuken want de Koninklijke Marine heeft een eeuwenlange traditie opgebouwd met betrekking tot de Indische eetgewoonten. Dit kwam gedeeltelijk uit menselijke nieuwsgierigheid maar vooral door het feit dat de Indische groenten en grondstoffen volop vers te krijgen waren in de oost.

Toch is het een hele omschakeling; sambal is toch wel even iets anders als een snufje zout, zeker als je er niet aan gewend bent.

Aan boord van marineschepen zijn de Indische gerechten als rijsttafel, nasi, bami en andere gerechten veel eerder ingeburgerd dan in de Nederlandse huishoudens.

Een groot voordeel is dat de marinekoks werken met de authentieke receptuur. Misschien is het daarom wel dat de marinekok zo befaamd geworden is. Men zegt dat de rijsttafel, de beroemde 'blauwe hap', nergens zo lekker is als bij de marine!

 

 

Bij de bereiding van de gerechten spelen van oudsher de vele tropische specerijen een belangrijke rol.

Een marinerijsttafel bestaat, net zoals elke originele rijsttafel, uit droog gekookte witte rijst (nasi poetih), waarbij een groot aantal bijgerechten gegeven kunnen worden. Bij de gerechten worden vrij veel kruiden gebruikt. Voor een leek is het haast ondoenlijk om de juiste kruiden bij de gerechten te vinden. Tegenwoordig kunt u deze boemboe’s of kruidenmengsels en hieronder genoemde ingrediënten in de toko of de supermarkt in uw buurt kopen, zodat u gemakkelijk onderstaande gerechten kunt maken.


Recepten Rijsttafel

Sajoer Lodeh

Benodigdheden:

                     200 gram sperzieboontjes, ½ spitskool, ½ blok tempé, een klein blikje bamboe scheuten, 3 rode uien, 2 teentjes knoflook, 1 à 2 ontpitte rode lomboks, 3 groene lomboks, 1 theelepel. suiker, 2 theelepels. trassi, 1 theelepel. Ketoembar(koriander), 2 salam blaadjes, 1 stukje Laos, 5 djeroek poeroet blaadjes, 1 theelepel. asem of citroensap, 2 bouillonblokjes, 1½ kopje santen (kokoscrème), 1 theelepel. olie en zout naar smaak.

Een Sajoer is een combinatie van vlees en groenten, vis, kip, tempé of tahoe en groenten. Sajoer wordt op verschillende manieren gekruid en met ruim vocht opgediend. De Sajoer komt gelijktijdig met de andere gerechten op tafel.

De tempé in dobbelsteentjes snijden. De boontjes schoonmaken en snijden evenals de kool. U wrijft de ingrediënten (uien, knoflook, lombok, suiker, trassi, ketoembar, asem en bouillonblikjes) fijn in een oelekan (vijzel). Om de sajoer niet al te heet te laten worden kunt u pitjes uit zowel de groene als de rode pepers halen. Verhit de olie in een wok en roerbak hierin de boemboe ongeveer 2 minuten. Schenk ½ liter water in de pan en voeg de santen toe. Breng het water aan de kook en los de santen op . Voeg daarna de groenten toe. Temper de hittebron en kook de groenten in circa 5 minuten beetgaar.                                                                            


 

 

 

 

 

 

 

Ajam boemboe roedjak (kip in pikante Saus)

 

Benodigdheden:

1 kip, 6 ontpitte lomboks, 1½ theelepel. trassi, 6 rode uien, 2 teentjes

 knoflook, 1 stukje laos, 1 stukje sereh, 1½ kopje santen, 

asem of citroensap en zout naar smaak.

De schoongemaakte kip in stukken snijden, in asem doen en even braden in hete olie. De ingrediënten (lomboks, trassi, uien, knoflook) worden fijnge­wreven in een oelekan en in 1 eetlepel. hete olie gefruit. Doe daarna de santen, laos, sereh, asem en de kip bij deze boem boe en laat alles bijna droog koken. Als de kip nog niet zacht genoeg is, dan kan men telkens wat water erbij voegen.

 


Ajam Opor (gestoofde kip)

Benodigdheden:         

1 kip, 1½ theelepel. fijne ketoembar, ½ theelepel trassi, 5 rode uien, 2 teentjes knoflook, 2 stukjes laos, 1 stukje sereh.

 1 ½    kopje santen, asem of citroensap en zout naar smaak.

De kip wordt schoongemaakt en in haar geheel met de fijngemaakte ingre­diënten, de sereh en santen zacht gekookt. Voor de smaak kan men er een paar djeroek poeroet blaadjes in doen. Dit gerecht mag niet al te droog zijn.


Saté Babi (Geroosterd Varkensvlees aan pennen)

Benodigdheden:  

 500 gram mals varkensvlees, 2 rode uien, 2 teentjes knoflook, 1 theelepel. ketoembar, 1 stukje laos, 1 theelepel djahé

 (gemberpoeder), 1 theelepel asem, 1 theelepel goela djawa (Javaanse rietsuiker), 2 eetlepel boter en 2 eetlepels ketjap.satépennen

Snijd het vlees in blokjes en laat deze in een marinade van de fijngemaakte ingrediënten en wat zout een paar uur in de koelkast staan

De blokjes (meestal 4 stuks) aan de saté pennen rijgen. Daarna de saté grillen op een elektrische grill  maar de geur en smaak van boven houtskoolgloed geroosterd vlees gaat boven alles! Leg de satépennen (van bamboe) een half uurtje in wat water, zodat ze straks tijdens het roosteren minder snel verbranden.


Katjangsaus (pindasaus

)

Benodigdheden:   

 2 rode uien, 1 rode lombok ( pitjes eruit halen) of een theelepel sambal oelek, 2 teentjes

 knoflook. 1 theelepel trassi, 1 theelepel laos, 1 eetlepel. goela djawa of een theelepel suiker,

 2 djeroekpoeroet blaadjes, 6 eetlepels pindakaas en 2 theelepels citroensap.

 

Wrijf de ingrediënten (lombok, knoflook, trassi, laos, goela djawa) fijn in een oelekan fijn.

Meng er het citroensap, djeroek poeroetblaadjes en de pindakaas door. 

Voeg wat heet water toe om de saus op de gewenste dikte te krijgen en breng alles op smaak

met wat zout.

Indische Hapjes


Rendang (rundvlees in kokosmelk)

Benodigdheden: 

200 gram rundvlees, 2 stukjes laos, 5 rode uien, 2 teentjes knoflook, 3 kemirie pitten, 6 rode lomboks ( pitjes eruit halen), 1 stukje sereh

1 theelepel koenjit, 2 djeroekpoeroetblaadjes, kopje santen, asem of citroensap en zout naar smaak.

Snijd de runderlappen in blokjes. U wrijft de ingrediënten (uien, knoflook, lombos, kemirie, laos, koenjit) in de oelekan fijn. Verhit 1 eetlepel olie in een pan en roerbak hierin de boemboe gedurende 2 minuten. Schep er de blokjes vlees door en roerbak ze 3 minuten. Schenk zoveel water in de pan dat het vlees net onder staat en voeg de santen en de asem toe. Houd het geheel aan de kook (blijf wel roeren!) tot de santen is opgelost. Temper de hittebron en laat het vlees zonder deksel op de pan zachtjes gedurende circa uur koken tot het gaar is en vrijwel al het vocht is verdampt


Dadar Djawa (Javaanse omelet)

Benodigdheden:

4 eieren, 4 eetlepels melk, ¼ theelepel nootmuskaat, 2 rode uien, 1 teentje knoflook, 2 rode lomboks, ½ theelepel trassi, 1 prei, 3 takjes selderij,peper en zout naar smaak.

Klop de eieren los met de melk, zout, nootmuskaat en de peper. De fijngesneden prei en selderij erbij doen. Wrijf de uien, knoflook, lomboks, trassi in de oelekan fijn. Verhit de olie in een wadjan en roerbak hierin de fijngemaakte boemboe. Verhit wat boter in de koekenpan en schenk er het eimengsel bij. Laat het vrij snel stollen, maar laat het niet te droog worden. Strooi er de gebakken boemboe over en klap de omelet dubbel. Laat de omelet nog heel even bakken en snijd er diagonaalsgewijs repen van circa 3 centimeter breedte.


Atjar Ketimoen (zoetzuur van komkommer)

Benodigdheden:

1 komkommer, 2 eetlepels suiker, 1 eetlepel. zout, 2 uien, 2 ontpitte rode lomboks, 3 eetlepels azijn, peper en 3 kruidnagelen 

Schil de komkommer en snijd hem in schijfjes. Doe de schijfjes in een kom en schep ze met het zout door elkaar. Laat het zout drie uur intrekken. Spoel de komkommerschijven daarna in een vergiet onder de koude kraan en dep ze droog met keukenpapier. Doe de azijn, suiker, peper en de kruidnagelen met ongeveer ½ dl water in een pannetje en. breng het mengsel aan de kook.

Temper de hittebron en laat alles circa 10.minuten zachtjes koken. Doe de droge komkommerschijven met de klein gesneden rode peper in een pot en schenk de nog kokende, kruidige azijn door een zeef er overheen. Laat het mengsel afkoelen. Sluit de pot en laat het tafelzuur voor gebruik een dag of vijf staan. Bewaar het zoetzuur wel in de koelkast.


Seroendeng (geroosterde kokos met pinda's)

Benodigdheden:

200 gram geraspte klapper (kokos), 1 thee!. trassi, 2 thee!. goela djawa, 5 rode uien, 2 teentjes knoflook.

2 salamblaadjes, 2 theelepels asem of .citroensap, 1½ eetlepel olie en 100 gram. gebakken pinda's.

Seroendeng is een onmisbaar klein, droog gerecht je dat bij geen enkele rijsttafel mag ontbreken. Er kan gedroogde, gemalen kokos voor worden gebruikt. De pinda's kunnen het beste ongezouten zijn. Wrijf de ingrediënten (trassi, goela djawa, uien, knoflook) fijn in de oelekan. Meng er de geraspte kokos door. Verhit de olie in de wok en roerbak hierin het kokosmengsel gedurende circa twee minuten. Schep er de salamblaadjes en asem door. Roerbak het mengsel tot het gelijkmatig bruin is en al het vocht verdampt is. Schep het mengsel in een kom. Rooster in de nog vette wadjan de pinda's onder voortdurend omscheppen goudbruin. Meng de geroosterde pinda's door het kokos mengsel, verwijder de salamblaadjes en laat de seroendeng afkoelen. Seroendeng is enkele weken houdbaar, mits bewaard in een goed gesloten pot.

Bent u geïnteresseerd in de Indonesische en Chinese keuken, goede boeken zijn er van de schrijfster Bep Vuik.

(uit Aan Boord van September 2002)