BAMI GORENG

Uitgebreide Marine bami 

Van Theo Smit

Benodigdheden: (voor 4 personen) Bereiding

1 pak goede mie,  bijvoorbeeld  van het merk honig

1 pak gesneden bamigroenten,gebruik niet teveel gesneden kool.

 1 een klein pakje taugé (even blancheren !)

1 grote bos  verse selderie (wassen , snijden, uit laten lekken)

3 grote  uien uit het jasje halen en niet al te fijn snijden,

1 extra prei (Goed wassen  en in ringetjes snijden en laten uitlekken)

1 a 2 worteltjes, even schrapen en in dunne plakjes snijden.

4 tenen verse knoflook,even pletten en fijnhakken.

1 potje djahe poeder van Conimex (gemberwortelpoeder)

1 potje sambal oelek (Conimex) (in gerecht 1,5 theelepeltje)

500 tot 750 gram varkenspoulet of in blokjes gesneden kipfilet.

ketjap manis (Conimex)

zakje gefruite  uitjes

flesje zonnebloemolie

1 grote lombok (Spaanse peper,zit meestal in bamipakket)

Een kroepoekje erbij is lekker, evenals een koud biertje.

Bak de  varkenspoulet of de in blokjes of reepjes gesneden  kipfilet met een beetje peper en zout lekker bruin in wat zonnebloemolie. 

Wanneer het vlees gaar is de gesneden ui en knoflook meebakken. Ook de in schijfjes gesneden worteltjes erbij. Als de uien glazig zijn doe je de warmtebron laag en voeg je de gewassen taugé toe. ook de gesneden lombok er door.

2 tot 3 theelepeltjes  djahe poeder erbij, 1 ˝ theelepeltje sambal oelek en de gesneden selderie en prei erbij. Overgiet nu naar smaak en kleur ketjap manis,meestal 3’a 4  eetlepels. evt. wat citroensap erbij.( 1 theelepel)

Roer deze bestanddelen goed door elkaar, doe de warmtebron uit en zorg ervoor dat de groenten knapperig blijven.

De mie doe je in een pan met ruim kokend water, haal de nestjes uit elkaar en proef af en toe of de mie gaar wordt. Blijf erbij en laat het niet te gaar worden.                                                               Als het zover is  de mie in een gereedstaand vergiet doen en afspoelen met koud water, daarna laten uitlekken.                       Dan de mie over de groenten en het vlees en zet het geheel goed om.

Voila, de mie is klaar !

4 eieren klutsen en omeletten van bakken in reepjes snijden en er bij serveren.

I.p.v.  omeletten is een gebakken spiegelei ook erg lekker. Maak het geheel af met wat gefruite uitjes.

   

 

Zo maakt Marianne van Kolck dit recept