"Dikke Koek", Broeder of Poffert

Benodigdheden  

Bereiding

 

250 gram bloem

± 2 dl. lauwe melk

15 gram gist

100 á 150 gram krenten ,rozijnen (en sukade)

1 ei

Wat zout

Slaolie of boter

Citroensap

Vanillesuiker

Bakkers, die zich in de tijd van de gilden Meester wilden noemen, moesten als examenopgave een broeder bakken. Zo'n broeder is dus een meesterwerk.

En daarmee hét geschenk om kleine vriendschappen te onderhouden en dé mogelijkheid om u met Jan en Alleman te verbroederen.

Dit verhaal komt van bakker Besselink aan de Slimstraat in Udenhout, het is wel van een boel jaren terug dus ik weet niet of hij er nog is.

 

 

Doe de bloem in een kokm, maak inhet  midden een kuiltje, giet hierin de gist, die met een beetje lauwe melk is opgelost en strooi het zout langs de buitenste rand van de bloem. Maak de bloem, vanuit het midden te beginnen, met de gistoplossing aan, voeg dan het losgeklopte ei en langzamerhand de overgebleven melk toe, roer alles tot een glad beslag en voeg de gewassen en zo droog mogelijk uitgelekte krenten en rozijnen, citroensap en vanillesuiker toe. Laat het beslag gedurende 3 kwartier op een warm plaatsje rijzen en breng het in een ijzeren pannetje, waarin een bodem gesmolten boter of slaolie goed heet is gemaakt, over. Laat de onderkant vlug bruin worden, temper het vuur en laat de koek met het deksel, bruin worden. Wacht totdat de bovenkant geheel droog is, keer de koek om, na nog wat hete slaolie of boter te hebben toegevoegd en laat de bovenkant bruin bakken. Geef de koek met boter en suiker, met stroop, stroopsaus of kaneelsaus.

N.B.: Men kan deze koek het beste op een petroleumstel bakken, omdat de pan in dit geval niet onmiddellijk met de vlam in aanraking komt. Bij zeer matig gestelde gasvlam is dit echter eveneens mogelijk, terwijl men het gas ook ietsje hoger kan stellen, maar dit dan met een asbestplaatje moet afdekken. De koek kan bovendien ookin de oven worden gebakken, zonder deksel.

Baktijd, zowel "bovenop"als in een matig warme oven ± 1 uur.