Ingezonden door Lex van Wijngaarden

 

DE  MAYONAISEPOT  EN  HET  BIER.
 

Een leraar stond voor zijn klas met allerlei dingen voor hem op z'n bureau. Zonder woorden pakte hij een lege mayonaisepot en deed hem vol met golfballetjes. Toen de pot tot de rand gevuld was vroeg hij de klas of de pot vol was. De klas zei 'Ja'.

Toen pakte de leraar een doos met kleine kiezelsteentjes en goot die uit in de pot. Hij schudde de pot een beetje en de kiezelsteentje rolden tussen de golfballetjes. Hij vroeg zijn leerlingen opnieuw of de pot vol was. En de klas zei weer 'Ja'.

Nu pakte de leraar een doos met zand en goot hem uit in de pot. En natuurlijk, het zand vulde alles verder op. Weer vroeg hij of de pot nu vol was. En de klas zei 'Ja, nu is de pot echt vol'.

Daarop nam de leraar twee blikjes bier van de tafel, maakte ze open en goot ze leeg in de pot. Het bier vulde de ruimte tussen de zandkorrels, de klas lachte.

Toen het weer rustig was zei de leraar:

Deze pot staat voor je leven. De golfballetjes zijn de belangrijke dingen in je leven: je familie, je kinderen, je gezondheid, je vrienden, je grootste hobby. Het zijn de dingen die zo belangrijk voor je zijn, dat wanneer al het andere er niet meer zou zijn, maar dit nog wel, je leven nog steeds meer dan de moeite waard zou zijn. De steentjes zijn de andere dingen die er toe doen zoals je werk, je huis, je auto. Het zand is al het andere, de kleine dingen.

Wanneer je het zand eerst in de pot doet, is er geen ruimte meer voor de steentjes of golfballetjes. Dit geldt ook voor je leven. Wanneer je heel de dag al je tijd en energie geeft aan de kleine dingen, zul je nooit ruimte of tijd hebben voor de dingen die echt belangrijk voor je zijn.

Let op de dingen die belangrijk zijn voor je geluk: speel met je kinderen, neem tijd om naar een dokter te gaan, neem je partner mee uit eten, ontspan jezelf. Er zal altijd tijd zijn om je huis te poetsen of om boodschappen te doen. Zorg eerst voor de golfballetjes, de dingen die er echt toe doen. Stel je prioriteiten, de rest is zand.

Toen hij uitgesproken was, bleef het een poosje stil. Toen stak een van de leerlingen haar hand op en vroeg waar het bier voor stond. De leraar glimlachte. 'Ik ben blij dat je dit vraagt. Het laat je zien dat hoe vol je leven ook lijkt te zitten, er altijd ruimte is voor een paar biertjes.'

 
naar de volgende pagina
Terug naar de index
Home
Schrijf een bericht in het Nautenboek

Bekijk hier mijn nautenboek