MARINE NASI GORENG
Uit de keuken van Theo Smit
Benodigdheden
500 gram rijst 200 gram varkens of kippenvlees Margarine of slaolie 3 Geklutste eieren 50 gram garnalen (hoeft niet mag wel) 150 gram gerookt spek 150 gram magere ham 50 gram prei 2 grote uien 1 ui knoflook Maggiaroma uit het flesje En naar smaak: lombok of sambal oelek (conimex). Knoflook uitje, trassi bakar, zout, ve-tsin, komkommer en augurkjes. |
Bereiding
Gebruik
een uitstekende kwaliteit droogkokende
rijst,anders loopt U kans dat de nasi nat en
klef wordt en zich slecht laat bakken.
Kook de
rijst gaar en droog.
Het varkensvlees, het rookspek, de ham en prei
en de als omeletten gebakken eieren snijdt u in
reepjes van ongeveer 1,5 cm.(kippenvlees e.v.t.
in plaats van varkensvlees)Was de prei goed en
snij in ringetjes.
De uien in niet al te fijne stukjes snijden.
Neem 4 teentjes van de knoflook en hak deze
fijn.
Nu doet U een beetje margarine of slaolie in een
braadpan en verhit de olie ,blijf erbij dat deze
olie niet verbrand of te heet wordt!!
Bak het varkens- of kippenvlees krokant en schep
het uit de olie. (het verdient aanbeveling het
vlees eerst een beetje met peper en zout te
bestrooien voor de hartige smaak).
Bak nu de in reepjes gesneden gerookt spek
krokant en deponeer dit naast het gebakken
vlees.
Bak de gesneden uien in dezelfde olie en laat
deze na het uitscheppen uitlekken in een kopje
of kommetje.
Verwijder nu een groot deel van de in de
braadpan aanwezige olie maar laat ter
hoeveelheid van plm. een a twee eetlepels olie
achter in de pan,
let op dat de
Olie niet te heet wordt!
Eventueel een beetje olie erbij indien
benodigd.
Nu bakt U de knoflook,die U reeds in fijne
stukjes hebt gehakt en een beetje trassi
(garnalenpasta) tezamen in de zelfde olie en
voeg de gekookte rijst toe. Onder voortdurend
omzetten bakt U de rijst op een niet te hoog
vuurtje. Voeg toe de maggiaroma ,maar nooit meer
als een halve eetlepel.
De rijst krijgt al een beetje kleur en voeg nu
een theelepeltje sambal oelek toe.
Voeg het varkens- of kippenvlees toe met de
uitjes, zet het vuur op een laag pitje en bak
het vlees even mee, voeg nu ook de uitgebakken
stukjes gerookt spek toe.
Meng nu de reepjes ham en omeletreepjes onder de
nasi en als alles goed in de rijst is
verdeeld,als laatste, de in reepjes gesneden
prei erbij. 1 á 2 theelepeltjes vetsinpoeder
toevoegen,de nasigoreng nog even goed omzetten.
Doe het
gas uit en schep het eten op een bordje. (Ve-tsin
is een smaakversterker) In plaats van reepjes omelet kunt u desgewenst een eitje bakken.
Op
tafel erbij: kroepoek oedang, (gebakken),
gesneden augurkjes,gesneden komkommerschijfjes
en gesneden tomaatschijfjes. Drink er een lekker koud biertje bij of gekoeld water met een ijsklontje. Vergeet de sambal niet. WEDDEN DAT HET HEERLIJK SMAAKT? |
Dit zijn alle foto's in mijn bezit, als de cd-rom weer goed is, dan is het mogelijk om die tegen onkosten vergoeding een kopie te verkrijgen.
Pagina 1 Pagina 2 Pagina 3 Pagina 4 Pagina 5 Pagina 6 Pagina 7 Pagina 8